Gdje kupiti hranu bez glutena?

Ako vas iznanada dočeka dijagnoza i preporuka liječnika da idete na bezglutensku dijetu nađete se u situaciji da mislite da nećete imati što jesti.

Vjerujem da je to većina prošla i da su danas nakon svega sretni ljudi bez bolova i zdravstvenih problema.

Da vam kažem odmah da postoji hrana koja je prirodno bez glutena i hrana koja je deklarirana da je bez glutena.

Na prvu bi rekli: “Pa to je isto!“

Ali nije i objasniti ću vam zašto.

Osobe koje boluju od celijakije ne smiju konzumirati hranu koja u sebi „može sadržavati tragove glutena“. To znači da se ta hrana tj. Namirnica pakira u istom pogonu gdje i glutenske žitarice i da je moguće da u njoj budu tragovi. Primjer: Tvornica pakira pšenično brašno na jednom stroju. Nakon što su završili sa pakiranjem pšeničnog brašna stroj se pere i čisti te se na njemu počne pakirati kukuruzno brašno. To kukuruzno brašno bi moralo imati natpis da „može sadržavati tragove glutena“, ali može imati natpis „Prirodno bez glutena“.

Kukuruz prirodno ne sadrži gluten te ako se preradi u brašno na mjestu gdje se prerađuju i ostale glutenske namirnice velika je vjerojatnost da je brašno kontaminirano i kao takvo nije hrana za osobu oboljelu od celijakije.

Također postoje proizvodi koji nisu deklarirani bez glutena ali su prirodno bez glutena i tvornice su na zahtjev dale dopis da u hrani nema glutena jer u svojoj pakirnici ne pakiraju glutenske namirnice.

Klip kukuruza je prirodno bez glutena i ako ga na placu prodaje bakica uz ostale žitarice oboljeli od celijakije ga ne bi smjeli jesti. Možda je bakica dirala žitarice i onda uzela slagati kukuruz ne znamo mi to. A ako ga prodaje uz ostalo povrće velika je vjerojatnost da baka a ni kukuruz nije bio u dodiru sa žitaricama i da nije kontaminiran.

Ovo sve vam je pretpostavka i ne možete nikako biti 100% sigurni. Ono što možete je vjerovati zdravom razumu i instinktu.

Dakle ako bakica koje prodaje kukuruz jede burek ili slanac poviše kukuruza i dirne ga kontaminiran je !

Savjet je svakako da na placu nađete bakicu koja se bavi samo voćem i povrćem, a ne i žitaricama i od nje kupujete povrće.

Ovo je vrlo važno za osobe koje su jako osjetljive i imaju reakcije odmah. Također, celijakija je kako znamo sa 100 lica pa možda to što ste pojeli nešto sa tragovima glutena nećete na prvu osjetiti i misliti će da je sve ok, a nakon nekoliko dana imati će te simptome koje nećete moći na prvu povezati sa određenom hranom ili obrokom. Tijelo sve pamti i „zbraja“ sve te tragove koje dnevno pojedete.

Dakle, hrana koja je sigurna za konzumiranje osobi koja boluje od celijakije mora imati znak prekriženog klasa i biti deklarirana kao „hrana bez glutena“. Ako nema prekriženog klasa nije za celijakičare.

Osobe kojima je iz nekog drugog razloga preporučena bezglutenska dijeta ili je ona njihov osobni izbor i sigurni su da nemaju celijakiju mogu konzumirati proizvode koji su „prirodno bez glutena“.

Budući da ja većinu zapakirane hrane naručujem online ovdje pišem o takvom načinu nabave namirnica. O dućanima ne znam puno i tko bi za svaki grad znao di šta ima. To se raspitajte sami u svom gradu.

Ako nabavljate hranu online i bitno vam je da je deklarirana bez glutena, ali ne marite previše za ostale sastojke u hrani prva preporuka je www.glutenbio.hr . Kod njih u dućan ne ulazi ništa sa glutenom, sve je deklarirano i što se toga tiče nemate brige. Nisam odgonetnula zašto u nazivu imaju „Bio“ kad puno proizvoda koje prodaju nisu certificirani da su od „BIO“ sastojaka. Ako je deklarirano „bio“, i ja griješim, to nije vidljivo iz ponuđenih slika i opisa proizvoda u web shopu. No dobro. Ne moram ja sve znati, zar ne? 🙂 Ono što meni zadaje problem i zašto kod njih nikad nisam ništa naručila je loš web shop. Ali neću sad o tome pričati. To sam ipak samo ja, možda vama baš ovakav web shop odgovara.

Fizički dućan mi nije usput pa sam kod njih bila svega par puta. Ako ste član udruge CeliVita raspitajte se u udruzi jer pri kupnji možete ostvariti popust.

Sljedeći je www.bez-glutena.hr

Sve je deklarirano bez glutena. Imaju malo bolji webshop nego prethodni, ali i dalje me odbiju zbog nekoliko stvari. Fizički nisu u Zagrebu pa i da želim ne mogu do njih i tako dani prolaze, a ja kod njih nisam potrošila niti jednu kunu. A nije sa nisam htjela.

www.tvornicazdravehrane.hr Kod njih ima proizvoda koji su deklarirani bez glutena, onih koji su prirodno bez glutena i glutenskih proizvoda.

Što se tiče webshopa funkcionalan je i user frendly. Kod njih redovno trošim novce. Imaju program vjernosti za kupnju online. Najmanji je popust 5% pa ovisno o tome koliko love trošite popust raste.

www.biobio.hr je također webshop koji nudi proizvode koji su deklarirani bez glutena, one koji su prirodno bez glutena i glutenske proizvoda. Svi proizvodi su i organski.

Webshop im je odličan. Uz sve to za nas u Zagrebu nude dostavu svježeg voća i povrća isti dan. Svakako moj favorit. Također nude i program vjernosti gdje se skupljaju bodovi pa ih se može iskoristiti pri kupnji.

Sljedeći je www.garden.hr/. Nude deklarirane proizvode bez glutena, prirodno bez glutena i glutenske proizvode. Imaju dosta veliki asortiman BIO proizvoda. Web shop je dobar. Nude trajni popust od 6% za kupnju online, i još 10% jednokratno ako se registrirate za njihov newsletter.

Spomenula bi još www.soulfood.hr . Imaju malo toga deklarirano bez glutena, dosta više prirodno bez glutena i glutenskih proizvoda. Web shop im je ok. Nemaju opciju plaćanja karticama online. U Samoboru su pa ako i postoji dućan nije mi usput da svratim. Super izbor imaju super hrane i dodataka prehrani, nadam se da neće skoro propasti.

Tu je još i www.bio-svijet.hr koji ima veliki izbor deklarirano bezglutenske hrane, dosta prirodno bez glutena i naravno, glutenska hrana je u ponudi .

Imaju super ponudu kozmetike i super hrane BIO certifikata. Webshop im je dobar i nema opcije plaćanja karticama online. U Zadru su pa nisam mogla do njih prošetati.

Sigurna sam da ima još puno online shopova koji imaju u ponudi nešto za nas. Ako mislite da je još neki vrijedan spomena javite mi.

Svakako najveći dio hrane koju pojedemo nabavljam na tržnici, mesnici i ribarnici. A tako želim da bude i kod vas.


Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)