Kako napraviti Ghee kod kuće?

Kako napraviti Ghee kod kuće? Odgovor je – vrlo jednostavno. Treba nabaviti domaći maslac od kumica sa placa ili nekog drugog provjerenog dobavljača. Maslac iz trgovine nije dobar za Ghee. Nema kazeina ni laktoze i pogodan je za konzumaciju alergičara i intolerantnih na mlijeko i mliječne proizvode. Ayurveda se kune u njegovu ljekovitost, a ja jako volim njegov okus i miris.

 

kako napraviti ghee

 

Kad ste nabavili maslac narežite ga na manje komade i stavite u lonac sa debljim dnom. Upalite na srednje jaku vatru i pustite da se rastopi. Kad se sve rastopi smanjite još malo vatru.

 

kako napraviti ghee

 

Kako se maslac bude rastapao i zagrijavao tako će se na površini stvarati bijela pjenica. Odvajajte pjenicu. Pazite da pritom ne dodirujete dno lonca. Na dnu se skupljaju otpadne tvari iz maslaca.

 

kako napraviti ghee

 

Primjetiti će te da pjenice ima sve manje, ali i da maslac sve manje i tiše pucketa. Kada nestane sva pjenica i ne budete čuli da pucketa maslac to je znak da je gotovo.

 

 

Procjedite ga preko gaze u posudu u kojoj mislite čuvati Ghee. Pustite da se preko noći ohladi na sobnoj temperaturi i od tekućeg zlata pretvori u čvrsti oblik.

 

kako napraviti ghee kod kuće

 

Možete ga čuvati u kuhinjskom ormariću. Nije potrebno držati ga u hladnjaku. Neće se pokvariti. Što je stariji to je ljekovitiji, kaže Ayurveda. Ghee pročišćava krvne žile i ima svoju ulogu u lječenju organizma. Odličan je za pirjanje u kuhanje.


Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)