Kiselo tijesto – Prirodni kvas

Ispiši recept
Kiselo tijesto - Prirodni kvas
Kiselo tijesto koristi se umjesto kupovnog svježeg ili suhog kvasca. 
Glasova: 0
Ocjena: 0
Tvoja ocjena:
Ocijeni recept!
Dodaj u svoj Plan prehrane:
Recept je dodan u tvoj Plan prehrane
Vrijeme pripreme 10 min
Vrijeme kuhanja 0 min
Vrijeme čekanja 4 dana
Obrok za
osobu
Sastojci
  • 12 jušnih žlica brašna od prosa
  • 12 jušnih žlica mix B bezglutenskog brašna
  • 900 ml vode
Vrijeme pripreme 10 min
Vrijeme kuhanja 0 min
Vrijeme čekanja 4 dana
Obrok za
osobu
Sastojci
  • 12 jušnih žlica brašna od prosa
  • 12 jušnih žlica mix B bezglutenskog brašna
  • 900 ml vode
Glasova: 0
Ocjena: 0
Tvoja ocjena:
Ocijeni recept!
Dodaj u svoj Plan prehrane:
Recept je dodan u tvoj Plan prehrane
Upute
  1. 1. dan: umiješati 2 jušne žlice Mix B brašna i brašna od prosa sa 200 ml vode i jednim prstohvatom suhog kvasca. Pokriti posudu krpom i ostaviti da miruje 24 h. 
  2. 2. dan: Dodati 2 jušne žlice mix B brašna i brašna od prosa i 200 ml vode. Sve umiješati i ostaviti 24 h. 
  3. 3. dan: ponoviti što i dan ranije samo smanjiti količinu vode na 150 ml. 
  4. 4. dan: baciti pola nastale smjese. Dodati po dvije žlice brašna i vodu kao i drugi dan i pustiti da stoji 24 h. 
  5. 5. dan: ponovoti što i dan ranije samo smanjiti količinu vode da smjesta postane malo gušča a ne rijetka kao do sada. 
  6. 6. dan isto što i dan ranije. 
  7. 7. dan: Starter jako miriše na kiselo i spreman je za pravljenje kruha. 
  8. Uvijek pola tijesta koristite za pravljenje kruha, a ostatak "nahranite" novim brašnom i spremite u hladnjak. Jedan dan prije pravljenja kruha ponovo "nahranite" tijesto i ostavite na toplom. 
  9. NAPOMENA: 
  10. Potrebno je oko 300 g kiselog tijesta na 450 g brašna. Kako ja uvijek pravim kruh koji ne treba mijesiti i pravim ga večer prije kako bi ga u jutro mogla peći ne znam kakav je omjer za pravljenje kruha u istom danu. 
  11. Ne možete pogriješiti ni ako stavite malo više ili manje vode kao ni brašna u prvim danima dok se tijesto kvasa. Vodite se time da treba svaki dan dodati brašna i vode i da smjesu treba moći miješati kuhačom. 
  12. Nikada nemojte hermetički zatvarati posudu sa tijestom, jer nusproizvod proizvodnje kiselog tijesta je ugljični dioksid. 
  13. Kiselo tijesto možete odmah početi praviti u većoj posudi ili ga možete kako raste svaki dan prebacivati u veću. Ja sam krenula u tegli i završila u plastičnoj posudi u kojoj sam miješala kruh 7. dan.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *