Upute
- 1. dan: umiješati 2 jušne žlice Mix B brašna i brašna od prosa sa 200 ml vode i jednim prstohvatom suhog kvasca. Pokriti posudu krpom i ostaviti da miruje 24 h.
- 2. dan: Dodati 2 jušne žlice mix B brašna i brašna od prosa i 200 ml vode. Sve umiješati i ostaviti 24 h.
- 3. dan: ponoviti što i dan ranije samo smanjiti količinu vode na 150 ml.
- 4. dan: baciti pola nastale smjese. Dodati po dvije žlice brašna i vodu kao i drugi dan i pustiti da stoji 24 h.
- 5. dan: ponovoti što i dan ranije samo smanjiti količinu vode da smjesta postane malo gušča a ne rijetka kao do sada.
- 6. dan isto što i dan ranije.
- 7. dan: Starter jako miriše na kiselo i spreman je za pravljenje kruha.
- Uvijek pola tijesta koristite za pravljenje kruha, a ostatak "nahranite" novim brašnom i spremite u hladnjak. Jedan dan prije pravljenja kruha ponovo "nahranite" tijesto i ostavite na toplom.
- NAPOMENA:
- Potrebno je oko 300 g kiselog tijesta na 450 g brašna. Kako ja uvijek pravim kruh koji ne treba mijesiti i pravim ga večer prije kako bi ga u jutro mogla peći ne znam kakav je omjer za pravljenje kruha u istom danu.
- Ne možete pogriješiti ni ako stavite malo više ili manje vode kao ni brašna u prvim danima dok se tijesto kvasa. Vodite se time da treba svaki dan dodati brašna i vode i da smjesu treba moći miješati kuhačom.
- Nikada nemojte hermetički zatvarati posudu sa tijestom, jer nusproizvod proizvodnje kiselog tijesta je ugljični dioksid.
- Kiselo tijesto možete odmah početi praviti u većoj posudi ili ga možete kako raste svaki dan prebacivati u veću. Ja sam krenula u tegli i završila u plastičnoj posudi u kojoj sam miješala kruh 7. dan.