Instant pot – uređaj za ukusne obroke uz minumum vremena u kuhinji

Instant pot je zamijenio nekoliko alata u mojoj kuhinji. Donio ukusne obroke uz minimum vremena provedenog kuhajući. Nekrijem oduševljenje. Kako sam u nekoliko različitih grupa na Facebooku pisala svoje iskustvo kuhanja u Instant potu te kako svako malo dobijem neko pitanje u inbox odlučila sam napisati sve na jedno mjesto.

Prvo za sve oni koji neznanju krenimo redom:

ŠTO JE INSTANT POT?

Instant pot je uređaj koji ima nekoliko funkcija kuhanja. U uređaju možete sporo kuhati, pržiti, kuhati na pari, express lonac, praviti jogurt, zagrijavati hranu ili ga koristiti kao kuhalo za rižu. 7 u 1 uređaj koji zamjenjuje 7 kuhinjskih alata. Uz uređaj dobijete mrežicu za kuhanje na pari, plastičnu žlicu za rižu te jednu malu mjernu čašicu. U pakiraju još dođu upute na nekoliko jezika (nema na hrvatskom) i 2 strujna kabela (jedan za UK tržište i drugi koji odgovara našim utičnicama).

 

ŠTO SE SVE MOŽE KUHATI U NJEMU I ŠTO JA KUHAM?

Po opremi i opisu što je Instant pot ispada da se sva može u njemu skuhati. Ja većinu toga što jedemo pravim u njemu. Tako kuham rižoto. Nikad bolji rižoto sa tako lijepom kremastom rižom nisam napravila u klasičnom loncu. Kuham sve juhe i variva, umake, punjene paprike i sarme. Stavim dolje meso onda mrežica i gore povrće na pari. Juha od kostiju na slow po 24h. Dakle gotovo sve što jedemo u njemu se kuha ili bar dio onoga što će biti taj dan za ručak.
Evo link na Juhu od kostiju

DA LI IMA ODGODU POČETKA KUHANJA?

Ima odgodu početka kuhanja. Iako to nisam nikad koristila iz jednostavnog razloga što ne znam što bi se dogodilo da se meso i povrće namaču neko vrijeme i onda u toj istoj vodi krenu kuhati.

 

ŠTO SE DOGODI KAD ZAVRŠI PROGRAM ZA KUHANJE?

Uređaj ima nekoliko predefiniranih programa za kuhanje ili program tj. Postavke možete namjestiti sami. Ja mahom koristim gotove, osim za juhu od kostiju. Kad program završi stroj prekine kuhanje i prebaci se na zagrijavanje hrane. Drži hranu toplom do 8 h od završetka kuhanja. Tako da u jutro stavim kuhati varivo i kada dođem sa posla sve je gotovo. Samo vadim u tanjure.

 

KOJE SU PREDNOSTI KUHANJA U INSTANT POTU?

Za razliku od većine drugih sličnih uređaja na tržištu Instant pot ima posudu od nehrđajućeg čelika.
Ručak se kuha dok ja radim druge stvari. Kada dođem sa djecom iz vrtića imam gotov obrok. Dok dečki skinu cipele i operu ruke ručak je već na stolu.
Dok samo na moru ručak se kuha, a mi se kupamo. (da da nosim ga sa sobom i na more)
Dok su djeca bila manja i ja doma sa njima stavila bi kuhati ručak i igrala se sa njima ili išla u šetnju dok se skuha ručak.

 

KOJE SU MANE KUHANJA U INSTANT POTU?

Sve namirnice stavljaš istovremeno unutra. Nema naknadnog otvaranja i dodavanje sastojaka. Zato sastojke za obrok biram po otprilike istom vremenu termičke obrade. Primjer Varivo sa korjenastim povrćem. Ili povrće režem na različite veličine kako bi se za isto vrijeme skuhalo. Brokula na velike komade, a mrkva na jako male.
Treba neko vrijeme da se navikne na kuhanje sa Instant potom. Recimo meni su ispočetka sva variva bila jako rijetka. Stavljala sam previše vode, tj. Nisam računala da ništa ne ispari kod kuhanja. Sve ostane unutra.
Također, mi je ispočetka falio onaj šmek uprženog luka u varivima. Iako Instant pot ima opciju da može na nekim programima raditi sa otvorenim poklopcem tako da se luk može upržiti i onda se prebaci na drugi program i zatvori poklopac. Nije mi to odgovaralo da se u jutro prije posla usmrdim sa lukom pa idem na posao 🙂 ponekad koristim na moru.

 

ŠTO JE SA GARANCIJOM I REZERVNIM DJELOVIMA?

Moj radi bez greške i nadam se da će tako i ostati. Ima UK jamstvo. U slučaju bilo čega nije više ni dostava za UK toliko skupa kao prije.

Na Amazonu ima za naručiti i rezervnih gumica za poklopac uređaja, ali i poklopce za posudu i dodatke za praviti jogurt i sl. koji nisu dio osnovnog sadržaja paketa.

 

KOLIKO DUGO KORISTIM INSTANT POT?

Instant pot sam kupila u lipnju 2017.g. prije njega sam imala Gorenje MultiCooker nekoliko godina.

 

GDJE IMA ZA KUPITI INSTANT POT?

Ja sam svoj naručila sa Amazon.co.uk. Europa smo pa se ne plaća carina ni porez. Stigao je u roku nekoliko dana.
EVO LINK

Ukoliko imate još nekih pitanja ili nejasnoća slobodno mi se javite da nadopunim.


Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)